Er is geen woord dat ik zo vaak voorbij zie komen als het woordje geluk. Een vijfletterwoord dat bij veel mensen behoorlijk wat vragen oproept. Want wanneer ben je nou echt gelukkig? En hoe bereik je deze status? Dat geluk ons bezighoudt, blijkt wel uit de massa ‘hoe word ik gelukkiger in de liefde-, op de werkvloer-, met mijn lichaam-boeken’ die in deze tijd als zoete broodjes over de toonbank gaan, en uit de enorme hoeveelheid geluksgoeroe’s die ons land momenteel rijk is. De geluksindustrie viert hoogtij, zou je kunnen zeggen.
Vroeger was geluk nog heel gewoon
Hoe anders was het leven van onze grootouders die, naar mijn idee, geluk niet zagen als iets waar je recht op hebt. Ze vulden hun dagen met hard werken, monden voeden, en deden wat er door de kerk of gemeenschap van hen werd verwacht. Dat we ons überhaupt kunnen bezighouden met de vraag of we wel gelukkig zijn, laat volgens mij zien vrijwel al onze basisbehoeften zijn gecoverd en er alom sprake is van een zekere welvaart.
Keuzes maken
Ik ben er echt groot voorstander van dat mensen doen wat hen gelukkig maakt en daar bewust voor kiezen. Het brengt mensen tot wasdom. Tegelijkertijd bemerk ik ook een keerzijde: het nastreven van geluk en je er blind op staren, maakt doodmoe en onzeker. Er zullen immers altijd mindere dagen zijn, er zal altijd iemand zijn die slanker is, meer geld heeft en in een ogenschijnlijke leukere relatie zit. Eén blik op de sociale media – het uithangbord voor geluk – en je weet genoeg.
Maakbare wereld
Hier in het Westen denkt menigeen dat het leven maakbaar is. Wie dat gelooft zal zelden genoegen nemen met middelmatigheid, want is uit op een groots en meeslepend leven. Je hebt het immers zelf in de hand. Steeds rijst dan de vraag: hoe word ik zo gelukkig mogelijk? Wat wil ik met mijn leven? Door de komst van internet hebben we de hele aardbol tot onze beschikking en kunnen letterlijk alle kanten op. Welke optie het meeste zal bijdragen aan jouw geluk; door de bomen valt het bos bijna niet meer te zien. Ga je prat op je carrière, wil je een gezin stichten of neem je even een sabbatical om jezelf te ontdekken, te gaan surfen in Zanzibar of vrijwilligerswerk te doen in een kibboets in Israël of…
Midlifecrisis
Ondanks al die keuzes en kansen doet de midlifecrisis opmerkelijk genoeg steeds vroeger zijn intrede. Op almaar jongere leeftijd vragen mensen zich af of ze wel echt gelukkig zijn. Stellen die alles hebben – een goede baan, gezonde kinderen, een huis, een camper – maar elkaar op een dag aankijken en zeggen: ‘We hebben alles, maar is dit alles?’ Wanneer ze dit aan elkaar kenbaar maken en kunnen praten over wat ze dan zo missen, is er vaak nog geen man overboord.
Bliksemafleider
Helaas loopt het vaak anders en gaat een van de partners zijn heil niet binnen de relatie of in zichzelf, maar erbuiten zoeken, in de vorm van een derde die voor spanning en afleiding zorgt en als bliksemafleider kan dienen voor sleur en middelmatigheid waarin men meent te zijn beland. Als ik tijdens een sessie aan de ontrouwe partij vraag wat er dan zo gemist werd in de relatie wat die misstap rechtvaardigde, krijg ik vaak als antwoord dat het allemaal wat saai en gewoontjes was geworden.
Nieuwe spanning
De spanning van iets nieuws werd gemist en dat hun leven zo voorspelbaar was geworden werd als storend ervaren; alles – van hun ochtendritueel tot hun vrijpartijen – kon feilloos worden uitgetekend. Een van die dingen die ik stellen die met overspel te maken hebben gehad adviseer is – nadat alles is uitgesproken – te trachten de relatie nieuw leven in te blazen door samen nieuwe stippen aan de horizon te zetten en opnieuw mooie toekomstplannen te maken, maar ook door voor het gewone van een langdurige relatie eens wat meer waardering op te brengen.
Geluksmomenten
Slechts weinig dingen in het leven zijn vanzelfsprekend; dat hebben de afgelopen coronajaren ons wel geleerd. Tel alle geluksmomentjes – van met z’n tweetjes in de tuin werken, lepeltje lepeltje liggen, tegen elkaar aan op de bank een filmpje kijken of samen een kop koffie drinken – bij elkaar op en probeer dan eens te voelen hoe ontzettend groot dat gewone, zo fijn nabije geluk daadwerkelijk is!’
Bio
Jacqueline Evers is relatietherapeut en helpt stellen met een liefdevolle en vervullende relatie in plaats van een bittere en kostbare scheiding. De afgelopen 18 jaar heeft ze meer dan 1450 mensen geholpen met individuele- en relatietherapie. 80% van de relaties verbeterd. Met haar boek ‘Vreemdgaan. In 5 stappen samen verder’ – reikt ze stellen waarbij er sprake is van vreemdgegaan in de relatie een nieuwe manier van liefhebben aan. Ze werkt vanuit haar praktijk in Almere en online en is regelmatig te horen op radio NPO1. Kijk ook op het YouTube kanaal van Loveworkx en abonneer je om regelmatig praktische tips te ontvangen die je relatie leuker maken. De Loveworkx podcasts zijn onder meer te beluisteren via Spotify.Â