Ga angst en stress te lijf, neem een koude douche!
Wanneer je last hebt van angst of stress dan levert dit allerlei reacties op in je lichaam. Je spieren worden gespannen, je krijgt last van koude handen of voeten of je bent vaker ziek. Door elke dag een koude douche te nemen, bestrijd je al deze symptomen en word je gezonder, energieker en blijer! Ik heb zelf een aantal jaren geleden 9 maanden lang elke dag koud gedoucht als onderdeel van mijn Kundalini Yoga practice en heb ervaren hoeveel energie het me op heeft geleverd. Lees in deze blog de 12 effecten van koud douchen en hoe het precies te werk gaat.
Is koud douchen wel gezond?
Jazeker! Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat regelmatig koud douchen helpt tegen chronische vermoeidheid, hartklachten en zelfs sommige vormen van kanker. Koud douchen hoort dus bij een gezonde lifestyle.
Wat zijn de effecten van koud douchen?
De effecten van kouden douchen zijn legio, maar in het kort:
- Het koude water stimuleert het bloed in de inwendige organen snel naar de haarvaten aan de oppervlak van de huid.
- Je krijg een langzamere ademhaling en een lager hartslag: tekenen dat je lichaam meer ontspannen is.
- Het stimuleert je immuunsysteem, zodat je beter weerstand biedt bent tegen infecties.
- Koude douches corrigeren een onevenwichtig menstruatie, voorkomen een te vroege menopauze, verbeteren huidproblemen en ze laten je er stralend uitzien.
Stap je meteen onder de koude douche?
De echte die-hard stapt er meteen onder. Wil je je voorbereiden, dan kun je je lichaam ook insmeren met een beetje amandel- of olijfolie. Het fijne van deze olie is dat het direct intrekt in je huid en opgenomen wordt in je lichaam. Het heeft een diep reinigende werking, waardoor je geen zeep meer nodig hebt.
Hoe werkt koud douchen?
Zet de douche aan en stap ernaast. Â Laat het koude water eerst over je linkervoet en onderbeen stromen en masseer deze. Doe dan de rechtervoet en je rechteronderbeen. Daarna laat je het water over je linkerarm stromen terwijl je die masseert. Dan doe je je rechterarm. Dan laat je het koude water over je gezicht stromen. Tot slot draai je je om, en spoelt het koude water over je rug. Herhaal dit proces totdat je lichaam zichzelf opwarmt. Dit kan een aantal minuten duren. Wanneer je klaar bent, droog je je stevig af met een handdoek.
Hoe lang kun je het beste koud douchen?
Je bent klaar met douchen als je lichaam zichzelf heeft opgewarmd, terwijl je nog onder de koude kraan staat. Voor sommige mensen is dat 2-3 minuten voor anderen veel langer. Idealiter neem je dagelijks een koude douche. Hoe kouder de douche en hoe langer je er onder hebt gestaan, des te energieker voel je je daarna.
Mag ik alles koud douchen?
Nee niet alles. Het wordt aangeraden om de genitaliën, de kruin en de bovenbenen niet direct onder de koude waterstraal te houden. Het dijbeen zorgt voor de aanmaak van calcium in het lichaam en is zeer gevoelig voor plotselinge veranderingen in temperatuur.
Wanneer moet je juist niet koud douchen?
Neem geen koude douche als je ziek bent, koorts hebt, reuma, hart- en vaatziekten hebt of wanneer je zwanger bent of menstrueert.
Conclusie
Wil je stress verminderen in je leven, neem dan elke dag een koude douche.
De effecten van koud douchen
Wanneer je last hebt van stress dan levert die allerlei reacties op in je lichaam. Je spieren worden gespannen, je krijgt last van koude handen of voeten of je bent vaker ziek. Door elke dag een koude douche te nemen, bestrijd je al deze symptomen en word je gezonder, energieker en blijer.
Hier onder vind je de details van de effecten van koud douchen op een rij.
Â
- Het helpt afvalstoffen af te voeren. Koud douchen brengt het bloed naar de haarvaten. Onze aders en bloedvaten zijn van groot belang voor de voedselvoorziening en de afvoer van afvalstoffen in ons lichaam. Vooral de haarvaten spelen hierbij een grote rol; deze dienen in goede conditie zijn.
Haarvaten fungeren eigenlijk als uitwisselingspunt. Ze bevinden zich aan de uiteinden van de grotere bloedvaten en komen uit in alle organen en weefsels van ons lichaam. Haarvaten zijn zo dun, eigenlijk nog dunner dan een haar, zodat rode bloedlichaampjes er alleen achter elkaar doorheen kunnen stromen. Eenmaal aangekomen bij het orgaan of weefsel, geven de haarvaten de voedingsstoffen af en nemen direct de afvalstoffen mee om deze af te voeren. Om dit systeem van aan- en afvoer goed te laten verlopen, is het belangrijk dat de bloed- en haarvaten in conditie blijven.
- Het verbetert de bloedsomloop. Door het koude water, pompt je hart meer bloed naar je organen. Hierbij kun je denken aan je longen, je darmen en je hersenen. Dit kun je zien als een soort beschermingsprocedure van je lichaam. Een gunstig effect hiervan is dat de koude douche helpt tegen een hoge bloeddruk, spataderen en extra bloedtoevoer naar je organen waardoor die net wat beter functioneren. Het warme water laat je bloedvaten uitzetten en het verwarmt je lichaam. Hierdoor kan je bloeddruk dalen. Door het koude water vernauwen de bloedvaten weer en herstelt je bloeddruk.
- Het vermindert de bloeddruk op de interne organen, het zorgt voor een nieuwe toevoer van bloed. Er zijn bepaalde delen van je lichaam waar de effecten van hoge bloeddruk sneller merkbaar zijn. Dit zijn je ogen, je nieren, je hart en je hersenen.
- Het versterkt het parasympatische en sympathische zenuwstelsel. Het zogenaamde sympathische zenuwstelsel—het ‘gaspedaal’ van uw lichaam—zorgt ervoor dat u snel kunt reageren op levensbedreigende situaties die angst induceren. Wanneer u rustiger wordt is uw parasympatische zenuwstelsel in werking.
- Het spant de spieren aan en zorgt ervoor dat ze gifstoffen sneller elimineren. Door het koude water trekken je spieren samen. Als antwoord hierop wil je lichaam je spieren weer snel opwarmen waardoor er meer bloed naar je spieren wordt gepompt. Op die manier worden afvalstoffen die bijvoorbeeld zijn ontstaan tijdens het sporten, afgevoerd. Doordat je spieren zich samentrekken, door de koude douche, komt je lymfesysteem op gang. Je lymfesysteem beschermt je tegen ziektes.
- Het geeft veerkracht aan het lichaam. Veerkracht is de kracht van lichaam en geest om zichzelf snel te herstellen en is het antwoord op de vraag waarom sommige mensen sterker lijden onder tegenslag dan anderen.
- Het versterkt de slijmvliezen. Onze huid en slijmvliezen hebben een belangrijke functie voor ons immuunsysteem. Huid en slijmvliezen zijn de eerste barrière van het lichaam en beschermen ons. Slijmvliezen komen voor op plekken waar het lichaam direct blootgesteld wordt aan omgevingsfactoren zoals lucht, voedsel en andere invloeden van buitenaf. De ogen, mond-neus en keelholte, de longen maar ook de vagina en blaas en de darmen zijn allemaal bedekt met slijmvliezen. Deze slijmvliezen zijn goed vochtig en maken slijm aan om stoffen af te voeren.
- Het houdt de huid jong en stralend. Het warme water zorgt ervoor dat je poriën open gaan en het koude water zorgt voor het tegenovergestelde. Dat heeft een gunstige werking op je huid. Door een koude douche stimuleer je de bloedsomloop in je huid. Een koude douche kan derhalve goed helpen bij spataders, een droge huid en bij overmatige transpiratie. Ook zou je kunnen merken dat je huid een gezondere kleur krijgt en wat steviger en elastischer aanvoelt.
- Het balanceert alle klieren. Klieren helpen ons lichaam draaiende te houden. Sommige soorten helpen om bepaalde stoffen, bijvoorbeeld hormonen, via de bloedbaan of via andere organen aan ons lichaam te geven. Deze noemen we endocriene klieren. De tegenhanger van de endocriene klieren zijn exocriene klieren. Deze helpen juist om ons lichaam schoon te houden. Ze zorgen ervoor dat bepaalde stoffen, denk aan afvalstoffen, op een veilige manier ons lichaam kunnen verlaten.
- Het zorgt voor een goede spijsvertering. Een groot deel van je metabolisme, spijsvertering, bevindt zich in je darmen. Dit stimuleer je door het water van de elleboog tot ongeveer 5 cm boven de pols te laten stromen.
- Het zorgt ervoor dat je minder vatbaar bent voor verkoudheid. Doordat je je lichaam prikkelt door koud te douchen, train je je lichaam om harder te werken en worden er witte bloedlichamen aangemaakt. Deze witte bloedlichamen worden door je lichaam ingezet tegen virussen, hierdoor ben je beter bestand tegen verkoudheid en griep.
- Het vergroot je testosteron gehalte.
Bio
Jacqueline Evers is relatietherapeut en helpt stellen met een liefdevolle en vervullende relatie in plaats van een bittere en kostbare scheiding. De afgelopen 18 jaar heeft ze meer dan 1450 mensen geholpen met individuele- en relatietherapie. 80% van de relaties verbeterd. Met haar boek ‘Vreemdgaan. In 5 stappen samen verder’ – reikt ze stellen waarbij er sprake is van vreemdgegaan in de relatie een nieuwe manier van liefhebben aan. Ze werkt vanuit haar praktijk in Almere en online en is regelmatig te horen op radio NPO1. De Loveworkx podcasts zijn onder meer te beluisteren via Spotify.Â