Wat is jaloezie?
Jaloezie is een gevoel dat iedereen wel eens heeft. Het kenmerkt zich vaak door een scherpe pijn. Jaloers zijn kan je diep raken. Het gaat niet alleen om gevoel bij jaloezie, maar je herkent het vooral in het gedrag wat daar uit voortkomt. In mijn relatietherapie praktijk zie ik veel stellen die te maken hebben met vreemdgaan in hun relatie. De partner wordt daar vervolgens dan heel onzeker en argwanend van en gaat dan aanvankelijk controleren wat zijn of haar partner doet. Zo komt het vreemdgaan vaak tevoorschijn, omdat er een gevoel is dat er iets niet klopt. Vervolgens willen sommige mensen dan toegang tot de mobiele telefoon van hun partner, zodat ze ‘zeker’ kunnen zijn dat het vreemdgaan niet door blijft gaan.
Waarom worden we jaloers?
Jaloezie kan zich richten op de partner, maar ook naar familie, vrienden of collega’s. Als iemand een groter huis heeft of een mooiere auto. Dat kan dan ook vervolgens een reden zijn om dingen niet te doen zoals een Porsche kopen, omdat je collega’s daar dan negatief over gaan praten. Je kunt ook jaloers worden als je geen intieme relatie met je partner hebt en hij vervolgens wel aandacht geeft aan andere vrouwen.
Hoe uit jaloezie zich?
Zoals gezegd is jaloezie venijnig, alsof je gestoken wordt door een schorpioen. En dan niet alleen dat je die ander steekt, maar je steekt tegelijkertijd jezelf. Jaloers gedrag kan claimend zijn, controlerend of zelfs bestraffend. Het kan zo erg worden dat de ander daardoor op eierschalen gaat lopen en zichzelf compleet wegcijfert. En degene die jaloers is vindt zichzelf ook vaak verschrikkelijk.
Wat kun je doen als je je jaloers voelt in je relatie?
Als je jaloers bent heb je een gebrek aan vertrouwen en soms ook een gebrek aan zelfvertrouwen. Controle wordt dan vaak gezien als de oplossing, terwijl dat het probleem alleen nog maar groter maakt. Als je van je partner eist zijn of haar locatie te delen dan wordt het al vrij snel beklemmend in de relatie.
Het is belangrijk om op te houden je partner verantwoordelijk te maken voor je eigen gevoelens, ook al ben je er van overtuigd dat je partner in dit geval het probleem veroorzaakt heeft. Natuurlijk is het ook belangrijk je grenzen te stellen en niet alles zonder meer toe te laten en duidelijke grenzen te stellen. Ipv controle maatregelen in te stellen kun je beter samen in gesprek gaan over je gevoelens.
Vaak proberen mensen hun gevoel weg te drukken en geruststelling te zoeken bij hun partner. Terwijl het beter is je gevoel er te laten zijn, het serieus te nemen en je af te vragen wat je behoefte is. Bespreek wat je anders wilt. En in het geval dat je bijvoorbeeld jaloers bent op het grote huis of de mooie auto van je broer dan kun je met jezelf in gesprek gaan en opmerken dat daar blijkbaar een verlangen is wat je wilt vervullen.
Bio
Jacqueline Evers is relatietherapeut en helpt stellen met een liefdevolle en vervullende relatie in plaats van een bittere en kostbare scheiding. De afgelopen 16 jaar heeft ze meer dan 1350 mensen geholpen met individuele- en relatietherapie. Met haar boek Vreemdgaan. In 5 stappen samen verder – reikt ze stellen waarbij er sprake is van vreemdgegaan in de relatie een nieuwe manier van liefhebben aan. Ze werkt regelmatig met expats en schreef het e-book ‘Cheating. 5 Steps to recover from infidelity’. Ze werkt vanuit haar praktijken in Huizen, Almere Poort en online en is regelmatig te horen op radio NPO1. De Loveworkx podcasts zijn onder meer te beluisteren via Spotify.